De ce să înveți să cânți la un instrument muzical?

Cred că eram în clasa a 7-a când am început să iau lecții de pian. Am avut noroc să întâlnesc o profă extrem de faină, o persoană caldă, calmă și înțeleaptă care a ajuns, ulterior, să-mi fie o prietenă foarte dragă.

tadas-mikuckis-20931-unsplash

Sursă Photo: Unsplash

Nu a durat mult timp până am ajuns să mă îndrăgostesc de muzică, de melodiile pe care reușeam să le cânt la pian și de cele pe care urma să le învăț. Dacă stau bine să mă gândesc, tot ce avea legătură cu lecțiile de pian era fascinant pentru mine. Am învățat o mulțime de lucruri de la profesoara mea, ceea ce m-a ajutat foarte mult în acea perioadă.

Despre experiența mea legată de ce am învățat în acei 5 ani și ce au însemnat pentru mine orele de pian, voi vorbi mai pe larg într-un alt articol. Astăzi, însă, am decis să fac puțin research despre efectele benefice asupra creierului pe care le dezvolți atunci când studiezi un instrument muzical.

isaac-ibbott-198404-unsplash

Sursă Photo: Unsplash

Să privim acest studiu ca un antrenament pentru creier. Cercetătorii au condus diverse studii pe această temă, iar rezultatele lor arată că această activitate poate duce chiar și la schimbarea arhitecturii creierului, în sensul în care anumite părți ale acestuia, care sunt responsabile cu abilitățile motorii,  cu memorarea informațiilor auditive și cu memoria, devin mai active.

Așadar, de ce să înveți să cânți la un instrument muzical?

Un prim aspect benefic ar fi îmbunătățirea memoriei, precum am precizat și mai sus. Acest proces este stimulat și susținut, atât de memorarea notelor muzicale, cât și de memorarea piesei în sine, aici vorbim mai ales de linia melodică și de faptul că tu, ca interpret sau ca muzician, știi exact care este următoarea notă pe care trebuie să o execuți.

Apoi, te ajută să te concentrezi să stai focusat. Este nevoie de timp, răbdare și multă concentrare pentru a descifra, memora și executa notele muzicale de pe partituri. Bineînțeles, durata diferă de la persoană la persoană, dar ideea principală este că atunci când ești cu instrumentul în fața ta, cu partiturile sub ochii tăi, nu te mai gândești la nimic altceva.

maxim-fiyavchuk-582967-unsplashSursă Photo: Unsplash

Alte două beneficii pe care le văd într-o legătură strânsă sunt antrenarea perseverenței și gestionarea mai bună a emoțiilor. În opinia mea, pentru ambele abilități ai nevoie de răbdare, iar muzica îți oferă exact acest lucru. Pe de-o parte, ai nevoie de răbdare cu tine însuți, pentru că atunci când ai o zi mai grea și pur și simplu nu îți iese bine nicio melodie, să fii înțelegător cu tine și să nu renunți. Pe de altă parte, înveți să înlocuiești sentimentele de frustrare, de nervozitate sau de disperare cu o stare de calm. Pentru mine a funcționat foarte bine legătura pe care am stabilit-o, nu doar cu unele melodii, ci și cu pianul în sine, astfel încât, în momentele agitate, preluam din vibrațiile și energia pieselor și mă eliberam de toate gândurile care mă nelinișteau.

jordan-mixson-372435-unsplash

Sursă Photo: Unsplash

Pe lângă beneficiile enumerate mai sus se află și îmbunătățirea coordonării corporale, iar aici mă refer în special la coordonarea mâini-ochi. La pian (dar sunt convinsă că și în cazul altor instrumente e așa) ai nevoie de o atenție distributivă, să știi exact când, ce mână urmărești. Privirea este transferată constant dintr-o parte în alta.

Muzica este ca un antrenament de fitness pentru creier. Voi face din nou referire la pian, deoarece așa pot vorbi din experiența proprie, și voi spune că prin cântatul la pian, mai concret, prin utilizarea simultană a mâinilor, tu lucrezi cu ambele emisfere ale creierului tău, obținând, astfel, un echilibru între cele două.

clark-young-143623-unsplash

Sursă Photo: Unsplash

Acestea sunt, așadar, câteva dintre aspectele benefice de care te poți bucura dacă înveți să cânți la un instrument muzical. Totuși, pentru a înțelege mai bine ceea ce am povestit mai sus, te îndemn cu drag să începi să studiezi un instrument, orice vrei tu. Pot vorbi din proprie experiență că această activitate te schimbă, pentru  mine a avut și are în continuare un efect calmant, iar în zilele de astăzi, mai ales, consider că cel mai frumos cadou pe care ni l-am putea face ar fi momentele de liniște, momente dedicate nouă. Exact această deconectare, această liniște o obții prin muzică.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s