Cum te raportezi tu la munca ta?

Îmi place la nebunie să întâlnesc oameni care pun pasiune în ceea ce fac, fie că vorbim despre proiecte mari, în care câștigurile și riscurile sunt uriașe, fie că ne referim la lucruri mai mărunte sau de finețe, la detalii.

eddy-klaus-33079-unsplash.jpg

Sursă photo: Unsplash

Îmi place să-i analizez, să le observ munca, dedicarea și pasiunea cu care se dăruiesc pentru a face ceva frumos. Am sesizat că ceea ce au în comun oamenii aceștia este că nu așteaptă un câștig material în schimbul muncii lor și mai mult decât atât, nu au o gândire egoistă.

Aici vreau să merg un pic mai departe și să subliniez faptul că oamenii ăștia înțeleg un lucru esențial, care, din păcate, multora le este străin. Mai exact, ei înțeleg că pentru a le fi lor cu adevărat bine, este necesar ca și mediul, și comunitatea în care ei trăiesc să „înflorească”.

Mentalitatea de „să moară și capra vecinului dacă a mea nu mai trăiește” este, după părerea mea, greșită, tocmai de aceea nu vreau să intru în detalii. În schimb, vreau să atrag puțin atenția asupra faptului că bunăstarea vecinului tău, în cazul de față, de afectează și pe tine într-o oarecare măsură. Este o naivitate să crezi că trăiești izolat de cei din jur și că deciziile lor, și, implicit, deciziile tale, nu vă afectează reciproc, la un anumit nivel.

rawpixel-558597-unsplash.jpg

Sursă photo: Unsplash

Cred că ceea ce ar trebui să conștientizăm acum, cât mai repede cu putință chiar, este faptul că suntem cu toții interconectați între noi. Nu sunt o persoană religioasă, iar cei care mă cunosc mai bine, știu cât de diferite sunt convingerile mele față de ceea ce promovează bisericile, dar vreau, totuși, să spun că îndemnul de a-ți iubi aproapele este unul pe care ar trebui să-l urmăm, este o acțiune pe care ar trebui să o practicăm mai des.  Cânta Vama Veche mai demult o piesă faină… și le-o cânta celor care știau că „ura nu naște copii”. Pentru a putea să crești, să te dezvolți, să îți fie bine este nevoie să ai o bază construită pe iubire, atât față de tine, cât și față de cei din jurul tău.

val-vesa-624638-unsplash.jpg

Sursă photo: Unsplash

Dar să revenim la pasiunea cu care muncesc oamenii ăștia. Să sumarizez ideile dezvoltate mai sus: câștigul pe care îl primești atunci când oferi ceva comunității tale este extrem de valoros. De aici putem merge pe două direcții mari distincte: pe de-o parte ideea de voluntariat, pe de altă parte, ideea de a-ți face treaba așa cum trebuie pentru a contribui la dezvoltarea comunității în care trăiești.

jesse-orrico-184803-unsplash.jpg

Sursă photo: Unsplash

În opinia mea, România are nevoie în momentul de față de voluntari, de oameni care să își rupă din timpul lor liber și să îi ajute pe ceilalți. Dar despre voluntariat voi dori să vorbesc mai larg într-un articol viitor.

Despre a-ți face treaba ta cu dedicație și pasiune voi vorbi acum. Tu faci parte ditr-un întreg și oricât de mare ar fi acest întreg, te afli aici cu un motiv și ești indispensabil pentru ca lucrurile să meargă pe roate.

Voi da un exemplu pentru a concretiza cele scrise mai sus: te afli în comuna Petrești, să zicem. Ei bine, comuna aceasta este locul în care toată lumea vrea să triască, deoarece oamenii sunt fericiți, iar standardul de viața este unul ridicat. Dacă e să analizăm puțin cum stau lucurile în Petrești, vom observa că: domnul Gheorghe, care se ocupă cu tâmplăria și fabricarea mobilierului își ia în serios datoria lui de a livra obiecte de calitate; el este responsabil cu satisfacția pe care o au ceilalți săteni atunci când își admiră living-ul sau bucătăria.

annie-spratt-40665-unsplash.jpg

Sursă photo: Unsplash

Doamna Florea este brutar, coace pâinea cu dragoste și o vinde cu zâmbetul pe buze clienților mulțumiți de gustul bun și de prospețimea pâinii.

jennifer-pallian-624526-unsplash.jpg

Sursă photo: Unsplash

Fiecare locuitor al comunei Petrești îți ia în serios rolul lui în sat, datoria sa față de ceilalți și respectul față de munca lui. Astfel, lucurile se dezvoltă frumos, aproape utopic în această comnitate.

Este un exemplu banal, dar care surpinde exact ideeile centrale ale acestui articol: munca ta este valoroasă nu doar pentru tine, ci și pentru cei din jur și pentru a ajuta la dezvoltarea comunității este nevoie ca tu să îți faci partea ta de lucru bine, cu pasiune și cu dedicare.

Cam atât ar fi pe azi, ține minte că tu contezi și că poți face diferența, poți reprezenta acea schimbare în bine, fie ea mică sau mare.

deniz-altindas-38128-unsplash.jpg

Sursă photo: Unsplash

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s