Weekend getaway în Călimani

Toamna aceasta am început-o foarte frumos, exact așa cum îmi place mie: pe munte. Săptămâna trecută am început să explorăm Parcul Național Călimani, iar sâmbăta aceasta am continuat să găsim zone absolut superbe din acești munți.

20180901_181205.jpg

Călimanii se întind pe 4 județe: Mureș, Harghita, Suceava și Bistrița, iar începând cu anul 2000 Parcul Național Călimani a fost declarat arie protejată prin lege. Așa cum am menționat în articolul anterior, zona este extrem de frumoasă, fiind probabil printre cele mai frumoase locuri din România.

20180901_182826.jpg

Câteva curiozități despre Călimani:

  • sunt munți tineri, formați prin încrețire
  • sunt situați în partea vestică a Carpaților Orientali
  • reprezintă cel mai întins masiv vulcanic din România
  • cel mai înalt vârf este Pietrosul Călimanilor 2100 m

Sunt mai multe căi de acces în această zonă, fie dinspre Vatra Dornei către Donișoara sau dinspre Valea Mureșului, pe la Toplița către Gura Haitii. Ambele căi de acces sunt frumoase, Valea Mureșului este superbă, iar Bucovina pare a fi un tărâm de poveste, așa că orice variantă alegi, nu ai cum să greșești.

De la păduri dese, la zone de creastă cu vedere asupra lanțului muntos, Călimanii au multe de oferit. Dacă ajungi acolo în perioada asta, mai ai șansa să găsești și fructe de pădure, în special afine sunt foarte, foarte multe, dar noi am avut noroc să găsim și mure și zmeură.

20180901_145941.jpg

Am ajuns și la stația de meteo de la Rețitiș, unde se află și o cabană care este deschisă turiștilor. Acolo, la aproximativ 2020 m altitudine, este o altă lume. Liniștea este perturbată doar de vântul care adie ușor sau de câte un „Wow!” exclamat cu sinceritate și entuziasm de către un turist. De acolo, de sus, totul pare calm, crestele munților desenează ușor linia orizontului, iar în văi se văd slab urme de nori.

20180901_183343.jpg

În orice direcție te-ai uita, rămâi fascinat de peisaj. Te rotești 360° și vezi doar munți. Cel mai important de menționat este faptul că acolo, deasupra munților, te îmbrățișează un sentiment de „acasă”, simți că ești acolo unde ar trebui să fii. Nu se poate să nu menționez entuziasmul și vitalitatea pe care le primești doar stând și admirând panorama.

Voi încerca să las pozele să spună mai multe, dar ce nu poate transmite aparatul foto este atmosfera din vărful Câlimanilor. Pentru asta trebuie să mergi acolo și să simți cât e de frumos.

20180901_183350.jpg

 

20180901_183348.jpg

20180901_182829.jpg

Ca întotdeauna, o zi frumoasă în continuare!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s