Take me to Sarmizegetusa!

Astăzi vreau să îți povestesc despre o locație superbă, în inima Hunedoarei: Sarmizegetusa Regia. 

20180930_112119

Situată în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, Sarmizegetusa pare a fi un loc scos din povești, unde toamna, pădurile care o înconjoară creează o ambianță plăcută prin jocul de culori verzi și ruginii.

Scurtă lecție de istorie

Înainte de cucerirea Daciei de către romani, Sarmizegetusa Regia era capitala statului dacic și reprezenta un puternic centru economic datorită resurselor de minereu de fier de care dispunea zona respectivă. În secolul I î.Hr. Sarmizegetusa devenise unul dintre cele mai mari centre siderurgice din Europa temperată.

Templele, locuințele, hambarele și instalațiile de captare a apei sunt dovada faptului că locuitorii așezării se bucurau de un standard de viață ridicat.

Cu toate acestea, înainte de a fi un puteric centru economic, Sarmizegetusa era un lăcaș sfânt. În mijlocul așezării se afla zona sacră, unde fuseseră construite mai multe temple, accesul la acestea făcându-se pe drumul pavat cu lespezi de calcar. Templele erau construite din piatră și din lemn, având numeroase coloane circulare.

20180930_114401.jpg

Sarmizegetusa în prezent

Astăzi ne putem doar imagina magnitudinea și frumusețea templelor dacice. Ruinele rămase sunt un simbol al importanței pe care dacii o acordau spiritualității. Este trist că știm foarte puține despre obiceiurile religioase ale dacilor, până și zeii cărora le erau închinate templele rămân necunoscuți…

Totuși, zona sacră de la Sarmizegetusa Regia este un loc cu o atmosferă liniștitoare, ba chiar vindecătoare, aș putea spune. Trebuie doar să stai câteva minute acolo, pe platoul unde se aflau templele înconjurate de păduri, și îți vei da seama de ce este considerat un loc sfânt.

20180930_111702.jpg

Cel mai interesant este faptul că în templul mare circular, care domină întreaga zonă și care, probabil, era închinat celui mai mare zeu al dacilor, nu intră niciun animal și deasupra sa nu zboară nicio pasăre. Oamenii au încercat să ademenească păsările și cu grăunțe, dar acestea tot nu au intrat în templu. Când am auzit prima dată de asta nu am crezut, fapt pentru care pe toată durata vizitei noastre la Sarmizegetusa am fost foarte atentă la păsări, să văd dacă într-adevăr nu trec peste templu – și nu au trecut.

20180930_111817.jpg

De ce să vizitezi Sarmizegetusa?

Precum am menționat și mai sus, Sarmizegetusa Regia este un loc unic în țara noastră, diferențiîndu-se în principal prin atmosfera pe care o trăiești acolo, mai ales în zona sacră.

Cred că ar fi o dovadă de ignoranță să nu acorzi importanță faptului că în acel loc strămoșii noștri deveneau vulnerabili în momentul în care își omagiau zeii. Probabil că întreaga lor conduită era dată de credința lor în entități superioare omului. Păcat nu știm mai multe despre obiceiurile lor, despre zeii lor, despre tradițiile religioase și despre felul în care se raportau ei la tot ce-i înconjura.

Sarmizegetusa este un loc în care te poți bucura de o oarecare apropiere de strămoșii tăi. Este un loc aparte, unde tot ce trebuie să faci este să te bucuri de atmosfera vindecătoare și să observi efectul calmant pe care aceasta îl are asupra ta.

20180930_111346.jpg

Cum ajungi acolo?

Drumul către Sarmizegetusa trece prin Orăștie, Orăștioara de Sus, Costești și Grădiștea de munte. Este bine marcat și se poate ajunge ușor cu mașina, fiind asfalt până aproape de intrare, unde se află o parcare. De acolo mai sunt aproximativ 5 minute de mers pe jos până la intrarea propriu-zisă.

Cazare și masă în zonă

Fiind zonă turistică, sunt multe pensiuni care îți stau la dispoziție. Totuși, dacă vrei să fii aproape de Sarmizegetusa și să servești o masă delicioasă, poți să te oprești la Lupul Dacic, pe drumul care duce către așezare. Noi doar am mâncat acolo preparate super gustoase, dar am înțeles că se oferă și cazare. Locul arată foarte bine, iar oamenii sunt ospitalieri și te fac să te simți ca acasă – mâncarea ne-a fost adusă chiar de către bucătăreasa care era foarte zâmbitoare.

 

20180930_114421.jpg

Dacă încă nu ai vizitat Sarmizegetusa Regia, îți recomand să o faci. Cred că asta a fost a treia oară când am mers acolo și mi-a plăcut să o vizitez la fel de mult ca prima dată.

20180930_111316.jpg

Este destinația potrivită dacă simți nevoia să evadezi din cotidian și să îți regăsești liniștea, să te regăsești pe tine în spatele zgomotului zilnic, de rutină. Foarte puțini dintre noi mai acordăm atenție în zilele astea nevoilor personale, foarte puțini mai suntem atenți la bunăstarea noastră sufletească, iar asta este mare păcat.

Cum am spus deja, Sarmizegetusa este o zonă sacră, o zonă care deschide oportunitatea către vindecare, tot ce trebuie să faci este să fii prezent acolo pentru câteva minute și să îi mulțumești instanței superioare în care crezi – oricare ar fi ea- pentru tot ceea ce ești, tot ceea ce ai experimentat și tot ceea ce trăiești.

20180930_111136.jpg

20180930_110521.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s